Nord-Norges kuleste mann

FAKSIMILE av Dagbladets reportasje om Jack Berntsen i juli 1997. Møtet med Berntsen fikk avisen senere til å omtale han som "Nord-Norges kuleste mann".

Av Billy Jacobsen

Avisen trengte ingen avstemning for å slå det fast. Den dagen Jack Berntsen (1940 - 2010) gikk ut av tiden, skrev dagbladet.no at "I går døde Nord-Norges kuleste mann".

Samtidig publiserte Dagbladets nettavis en større reportasje om Jack Berntsen, "En sann tråilltamp", som hadde stått i papiravisen i juli 1997.

Og undertegnede aner hvor begeistringen bak tittelen i nettutgaven har sitt utspring, med bakgrunn i en samtale jeg hadde med fotograf Lars Eivind Bones i vår. Bones var Dagbladets utsendte i Lofoten den gangen, i 1997, sammen med journalist Tommy Fossum.

Med hjertet i halsen

-Dette er nok den artigste reportasjeturen så langt i karrieren min, mimret Bones. Men han husket godt også at både han og Tommy var livredde da Jack kjørte dem fra Svolvær til Henningsvær i sin slitne Mazda.

Alle som kjente Jack vet utmerket godt: Han var ingen sjåfør. Det gikk ikke fort, det skal han jaggu ha, men han hadde heller ingen stø kurs bortetter kjørefeltet.

Men de fikk et lite forvarsel før turen: "Den som har størst livsforsikring får sætte sæ foran," flirer Jack i reportasjen.

Men avisens utsendte var også hjemme hos visehøvdingen, i Juten i Svolvær, der Jack først geleidet dem inn på det som nettopp Dagbladet en gang i tiden hadde kåret til Norges mest rotete kontor.

-Et kreativt helvete

"Her e kontoret mitt. Det e næsten ikkje mulig å kom' inn her. Her går det ras i tide og utide. I forrige uke raste det i sørveggen."

"Et kreativt helvete kaller jeg dette," tilføyer Jack om kontoret sitt, i en herlig sprudlende reportasje, som om reporter Fossum har skrevet den med lystgass i tastaturet.

Hva da med fotograf Bones? Jo, hovedbildet i reportasje ble av Pressefotografenes Klubb kåret til årets bilde i 1997 i klassen portrett. Stikk den!

LENKE:

Dagbladets reportasje fra 1997