Jack Berntsen-samlingen - ei skattekiste

FESTIVALOMRÅDE: Et snev av fordums festival på kontoret til Billy Jacobsen, som har hatt hovedansvaret for gjennomgangen og sortering av Jack Berntsen-samlingen. (Foto: Turid Kvitvik)

Fanpost, frierbrev og
hjelp til å bli berømt

- Jack Berntsen-samlingen var enda rikere enn vi hadde trodd, sier Billy Jacobsen etter ei nitid saumfaring av det omfangsrike materialet.

Han er prosjektleder for Trolltamp, som har tatt mål av seg å skape nye aktiviteter med utgangspunkt i nettopp denne samlingen.

Viseprofilen, kulturarbeideren og læreren Jack Berntsen (1940 - 2010) var en ivrig samler. Gjennom årene hopet tingene seg opp fra gulv til tak på hjemmekontoret hans i Svolvær, kåret til Norges mest rotete kontor! Dokumenter, brev, aviser og klipp, og lydbånd - herunder sjølopptak/intervjuer; melodier og tekster. Etter at Jack døde ble tingene lagret flere steder, mesteparten på hytta hans på Hamarøya.

 

Kulturarkeologi

FUNN I: Brødrene Jack (med sigar) og Magne Berntsen fra Tverråsen i lystig lag. (Arkiv: Trolltamp.com)

-Det var utallige esker og sekker, bager og kofferter, så dette har vært ei omfattende kulturarkeologisk utgravning, sier Jacobsen etter fullført oppdrag høsten 2014.

- Nå skal vi bruke hjemmesiden - www.trolltamp.com - til å fortelle om funn i samlingen. I tillegg har vi godt håp om å få til ei utstilling i oktober neste år, da Jack ville blitt 75 år, og samtidig da en festkonsert. Og så jobber vi med dokumentarfilm om den nordnorske visebølgen, med utgangspunkt i historien om Jack Berntsen.


Mentor

FUNN II: Jack i kaffeslabberas. Gitaren som følgesvenn har aldri vært noen hemsko. (Arkiv: Trolltamp.com)

- Vi visste jo fra før av litt om hva Jack har betydd, ikke minst gjennom festivalen Troilltampen. Men brev og dokumenter som vi har funnet, viser at han var et viktig kontaktpunkt, ja en slags mentor, også for mer etablerte kunstnere, mener Jacobsen.

Forfatteren Arvid Hanssen skrev brev og rådførte seg med Jack. Torgeir Stubø, internasjonal anerkjent jazzmusikeren fra Narvik, skrev og lurte på om Jack kanskje hadde noen viser til ham, som han kunne bruke til improvisasjon. Stubø var også interessert i opplysninger om plateselskapet til Jack.

- Dette var ei tid da det var veldig, veldig langt til Oslo, der platene og bøkene ble utgitt, og det meste ble bestemt. Da kunne Jack være en god mentor å ha. Jack må åpenbart også ha fremstått inviterende og velvillig, som nøt slik tillit og respekt, ifølge Jacobsen.

Popstjerne

Med "Kor e hammaren Edvard" oppnådde Jack nasjonal berømmelse. Og med enda flere plater, og radiospilling, tv-opptreden og mange konserter, ble han reine popstjerna på 1970-tallet.

Og han fikk stadig flere brev. Noen vil bare takke og rose. Andre legger ved svarporto, og ber om å få tilsendt tekster til sanger de har hørt på radioen.

Medalje på avveie

PRØYSENPRISEN

PRØYSENPRISEN

Det har også under gjennomsøkingen av Jack-samlingen dukket opp ting på avveie, for eksempel en skinnende og tung medalje, med graveringen "Prøysenprisen 1985 tildelt Jack Berntsen" rundt kanten. I tillegg masterteipene til de to barneplatene Ongan i Lofoten og Lille Bolla Bølla!

Frierbrev

I samlingen fins også mer personlige brev, for eksempel fra ei dame som har hørt Jack på radioen, og som skriver at hun er klar til å forlate mannen sin hvis hun bare kan få Jack.

Og så er det en visesanger som går ganske rett på sak, og lurer på om Jack kan hjelpe ham til å bli berømt.

Ei stor nordnorsk fortelling

- Summen av alt vi skal formidle, på nett, på utstilling, på film, blir jo ei stor fortelling fra en spenstig og nyskapende epoke i nordnorsk kulturliv, med forgreininger til dagen i dag. Og den ønsker vi å fortelle i lag med andre. Derfor ønsker vi å komme i kontakt med alle som har spørsmål, innspill eller ting å bidra med, oppfordrer Billy Jacobsen.

Prosjektet Trolltamp, som drives av Relation04 Media AS, har avtale med Arkiv i Nordland om den videre faglige ivaretakelsen av Jack-arkivet.