75-årsbølge for Jack

-Nå tar vi 75-årsbølgen for Jack! Det blir en kunstnerisk og musikalsk opplevelse for minneboka!

ÅRETS BILDE: Bildet er fra en reportasje i Dagbladet sommeren 1997. Bildet ble av Pressefotografenes Klubb kåret til Årets Bilde i klassen portrett. Foto: Lars Eivind Bones

Journalist Billy Jacobsen har vært prosjektleder for arbeidet med arkivet etter Jack Berntsen (1940 - 2010), og ser frem til å få dele funn fra samlingen med publikum. Og i tillegg få feire Jack med konsert.

         -Jack ville fylt 75 år denne uka, og fredag kommer folk fra fjern og nær til Kabelvåg for å feire og minnes visedikteren og kulturgründeren.

 

Utstilling og festkonsert

Det starter med en premiere i Galleri Lille Kabelvåg, med utstillingen "Jack Berntsen og den nordnorske visebølgen" - med bilder og plakater, klipp,  lysbilder og lydopptak fra visebølgens urtid. Og en hel liten vegg med fakta i en tidslinje, spekket med bilder og andre illustrasjoner. Det meste av materialet hentet fra Jack Berntsens arkiv.

         Etterpå åpnes dørene til konsert i det legendariske forsamlingslokalet Arbeidern i den gamle lofotbyen, nabobygget til galleriet. Den er sydd sammen i Jack Berntsens ånd av Lofoten Jazzklubb; med Lofoten Minivoices (barnekor), visegruppa Lovisa i comeback (!), med De Tre Musketerer, med Sigrun Loe Sparboe i sin første konsert etter siste plateslipp, trekkspillvirtuosen Terje Brun, og ikke minst Boknakaran. Og med forfatteren Frank A. Jenssen som konfransier.

 

En bauta

-Det er kanskje først i ettertid vi forstår hva Jack Berntsen egentlig betydde - for bruken av nordnorsk dialekt, og for den nordnorske visebølgen; som jo også var vesentlig drivkraft i den kulturreisningen som landsdelen opplevde på 1970-tallet og inn på 80-tallet. Han Jack var en bauta, fastslår Jacobsen.

         -Etter oppsatt program tar Boknakaran showet til nye høyder med musikalsk Jackfest og jam. Folk skal få mollkose seg!