Festdag for visekunsten - slik du vil ha den

 

 

VISENS DAG: 12. mars kan bli fast festdag til ære for visekunsten, skriver artikkelforfatteren Billy Jacobsen. Her på en pullert hjemme i Lofoten. Tegning: Arne Jacobsen

Bli med og gjør Visens Dag til en årlig fest! Oppfordrer lederen i Norsk Viseforum, Audun Reithaug. Sjøl feirer han den nye festdagen i Narvik.

Av Billy Jacobsen

-Vi håper mange følger opp, over hele landet, sier Reithaug til trolltamp.com. 

Dagen er 12. mars; etablert som visefestdag allerede i 1970, som en hyllest til Evert Taube, på den store svenske visedikterens 80-årsdag (født 12. mars 1890, død 31. januar 1976). Siden har dagen blitt markert hvert eneste år som "Visans Dag i Norden": i Sverige, Danmark og Finland, med konserter og forestillinger.

Nå vil Norsk Viseforum (NVF) blåse liv i Visens Dag også i Norge, og har oppfordret alle sine medlemmer og allierte til å gjøre dagen kjent, og bidra til aktiviteter. 

-Norsk Viseforum runder 40 år i år, så dette er en fin anledning for oss til å gi visekunsten ekstra oppmerksomhet med en egen festdag, sier Reithaug.

SAMLES I NARVIK

GLEDER SEG TIL NARVIK: Leder i Norsk Viseforum, Audun Reithaug

GLEDER SEG TIL NARVIK: Leder i Norsk Viseforum, Audun Reithaug

Jubileumsåret 2015 avvikler NVF landsmøtet sitt i Narvik, under Vinterfestuka. Og fredags kveld, 13. mars, er avsatt til en storstilt markering av Visens Dag, med ei Evert Taube-forestilling - med Ensemble Oscar.

-Vi gleder oss veldig til det som skal skje i Narvik, men husk at Visens Dag også er for de helt små forestillingene.

-Men 13. mars? Var det ikke den 12.?

- Jo, men det er lov å gjøre små forskyvninger på selve dagen for markeringen, de gangene den 12. mars kommer i midtuka, som i år, på en torsdag. Det er ikke uvanlig at dette gjøres ellers i Norden; at man flytter litt på det - en eller to dager.

5000 KRONER FOR EN GOD IDE

NVF har så langt ingen oversikt over hvilke arrangementer som er klare, men Reithaug har tro på at årets 12. mars kan bli en god begynnelse til ei fast markering av visedagen i fremtiden.

Han frir samtidig med 5000 kroner i premie til den eller de som har en god idé eller plan for markeringen.

-NVF runder 40 år i år. Dette er en fin anledning for oss til å bidra til at Visens Dag blir fast og populært innslag også på den norske kulturkalenderen.

Og til deg/dere som har forslag: Fortell gjerne om det på facebook-siden til enten Trolltamp eller Norsk Viseforum!

BALUBA STILLER OPP

Styrelederen i Nordnorsk Viseforum, Inger Strand, sier at det har vært god aktivitet i visemiljøene i landsdelen de siste årene, og hun håper flere benytter sjansen til å gjøre noe på Visens Dag. Sjøl er hun med i viseklubben Baluba i Salangen:

-Vi stiller, uten at vi er sikker på hva det blir til. Men noe blir det. Dette er en fin sjanse for alle som er glade i visesang til å bidra, slik at det kan settes en standard for en fast årlig festdag.

BALUBA: Visegruppa Baluba fra Salangen er klar for Visens Dag og Vinterfestuke i Narvik. Fra venstre: Inger Strand, Ragnhild Fjeldstad, Nils Arne Sjøseth, Steinar Gjertsen og Arnfinn J. Hanssen. Foto: Hans Erik Bøvre.