Hammaren Edvard tar steget fra vinyl - 40 år etterpå!

KLASSIKER: En klassiker i norsk visearv, men ikke i original tapning etter at vinylplata fra 1974 var utsolgt. Men nå kan det ordne seg. (Foto: Trolltamp.com).

Endelig blir klassikeren Kor e hammaren Edvard - sammen med alle de andre visene til Jack Berntsen (1940-2010), tilgjengelig der all annen musikk formidles!

Jo Nicolay Berntsen

Jo Nicolay Berntsen

-Ja, det ligger an til en digital lansering av samtlige innspillinger neste høst.

Det sier Jo Nicolay Berntsen, sønnen til Jack, som sammen med Billy Jacobsen og Karl Emil Rikardsen i prosjektet Trolltamp arbeider for å få alle de gamle innspillingene til Jack Berntsen frem i lyset.

-Pappa startet platekarrieren sin med "Hammaren". Det er 40 år siden. Underveis har et par av plateselskapene han brukte gått konkurs, så det har tatt litt tid å ordne opp. I tillegg har flere originalinnspillinger vært på avveie i lange tider, sier Jo Nicolay, som sammen med søstrene Steivor og Ingebjørg har etablert selskapet Lille Bolla Bølla AS for å ivareta interessene til sin fars verke, blant annet i samarbeide med Norsk Noteservice og Universal Music Norge.

Trolltamp-prosjektet

-Vi har de siste par årene også samarbeidet med Jacobsen og Rikardsen, som har foretatt en fullstendig og profesjonell gjennomgang av den digre og mildt sagt kaotiske samlingen som pappa etterlot seg. De to har mange spenstige ideer om hvordan denne samlingen kan være utgangspunkt for nyskapninger, noe som selvsagt er svært inspirerende for oss i familien.

KLENODIUM: Prøvetrykk av singelen med “Hammaren” og “50-milsvisa” fra plateselskapet MAI til Jack Berntsen, uten label, og i hjemmelagd cover. (Foto: Trolltamp.com).

Uerstattelige innspillinger funnet

Det er også gjennom disse nevnte "arkeologiske utgravningene" i Jack Berntsens etterlatte samling at masterteipene, originalinnspillingene, til barneplatene (Lp-plater) Ongan i Lofoten og Lille Bolla Bølla og andre boller dukker opp. De lå i ei pappeske, som ellers var full av gamle aviser, ukeblader og masse løse filmruller.

-For en nyhet dette var å få! For en lettelse! utbryter Jo.

En gave

Karl Emil Rikardsen, leder av Relation04, som er ansvarlig for Prosjekt Trolltamp, sier at dette funnet alene nesten var verdt hele innsatsen.

-Jacks barneplater er en skattet kulturarv for hele Nord-Norge, ja for hele landet for den saks skyld. Det er en gave at disse innspillingene nå kan reproduseres med optimal kvalitet, og ikke minst at de endelig blir tilgjengelige.

Ifølge Jo Nicolay Berntsen jobbes det for en digital lansering av Jack Berntsen komplett på Spotify, Wimp og iTunes til det som ville blitt Jack Berntsens 75-årsdag, 14. oktober 2015.

VINYL PÅ EN SPIKER: Et minne fra visebølgens storhetstid (Lp’en “Det e håp i henganes snøre”) – slått opp av høvdingen sjøl med en spiker på hytteveggen i barndommens Tverråsen i Hamarøy. (Foto: Trolltamp.com)

Vinyl  - men heller ikke mer

CD-platene tok over for vinylplatene på 1980-tallet, og hadde i praksis overtatt hele markedet mot slutten av dette tiåret. Likevel kom ikke Jack Berntsen ut på cd før i 1996. Da med nyinnspillingen Røde Roser (album). Bygdevise (Kor e hammaren Edvard), selveste signalsangen til Jack, kom på vinyl i 1974, lp-platene Med hammar og høtt, og Det e håp i hænganes snøre kom på vinyl i 1976 og 1978, osv.. Siden da, etter at vinyl-utgavene var utsolgte, har de vært utilgjengelige. Men nå skjer det noe.

Lenke: Her innspilles tidenes første plate på nordnorsk