Her debuterer en visekonge

Dette er hans aller første opptreden som visesanger, alene med gitar foran et publikum. Året er 1967. Langt sør i storbyen Oslo.

VISEDEBUT: Jack Berntsen spiller for Håløyglaget i Oslo i september 1967. Det er hans første opptreden alene med gitar foran et publikum. Jack elsker å stå på scenen. Det vises fra første dag. (Foto: Asbjørn Thomassen/Arkiv: Trolltamp.com)


Av Billy Jacobsen

Den unge mannen fra utkantgården Tverrås ved Skillvassbakk i Hamarøy fikk til og med debuten sin omtalt i Dagbladet, som i en liten enspalter skriver at Jack Berntsen er et navn "vi kjem til å møte fleire gongar...".

FAKSIMILE: Klipp fra Dagbladet september 1967, funnet i en plastsekk i Jack-samlingen. Det konkluderes med at dette er en mann vi kommer til å møte flere ganger (Arkiv:Trolltamp.no)

Anledningen var en kaffekveld i den nordnorske foreningen Håløyglaget, der Jack ble godt mottatt av publikum, ifølge avisen. Han hadde åpnet med ei vise av Evert Taube, og så gått over til sanger han sjøl hadde tonesatt; til tekster av Gunnar Reiss-Andersen, Arne Paasche Aasen, André Bjerke og Herman Wildenvey.

"Melodiane som Berntsen hadde laga stod godt til tekstane, og han akkompagnerte seg sjøl fint på gitar," heter det i Dagbladet.

-Jeg vet at Jack hadde begynt å komponere da, men jeg kan ikke huske at han spilte noen egne melodier eller sanger med oss i Iversens Trio, sier hans gode venn gjennom livet, Kyrre Bill Iversen. Jack spilte i Iversens Trio på dansefester i hjemtraktene mens han studerte i Oslo (1963-68) - i sommerferiene, rundt juletider og i påsken.

-Jack elsket Country and Western, særlig Hank Williams. Men han sang også viser. Han likte særlig Cornelis Vreeswiijk.

-Men det var du som var stjerna i orkesteret, siden navnet var Iversens Trio.

-Det ga seg litt sjøl, siden jeg spilte trekkspill. Jack sang og kompet på gitar, og Sverre (Eriksen) spilte bass. Men jeg dro melodiene. Det var jeg som kjørte vals og tango. Trekkspill var veldig in den gangen.

Det var en ung mann (27 år), men slett ingen skårunge som debuterte som solo visesanger for Håløyglagets medlemmer og gjester i Oslo 67. Men all senere aktivitet tyder jo på at Jack Berntsen nå hadde funnet sin stil.

PLAKAT: En noe falmet hjemmelagd plakat for Iversens Trio, trolig fra 1964. Skrevet på baksiden av en reklameplakat for iskrem. (Arkiv: Trolltamp.com)

EMISSÆR-GITAR

Jack lærte sine første gitargrep hos tante Ingeborg Ellingsen på Drag i Tysfjord. Han bodde hos henne mens han gikk på framhaldsskolen på stedet (1955-56). Søskenbarnet, Ragnhild Larsen (f. Ellingsen), minnes at Jack først prøvde seg på et trekkspill de hadde i heimen på Drag.

ISKREM: Baksiden av plakaten for Iversens Trio, den gang en Krone-is kostet 1 krone og man kunne kjøle seg kraftig  ned med Rakett og Blokk. En Is-pram kunne slepes fra fergekiosken mens en Pistasj-pinne kunne nytes for femti øre.

-Men mamma syntes han var så hardhendt med trekkspillet at hun etter ei tid gikk over til naboen for å låne en gitar. Emissærgitaren, som vi sa, for i nabogården brukte de å ha kristne møter når det var omreisende emissærer på besøk. Denne lånte Jack så lenge han var på Drag.

- Det var jesusgrepene han lærte hos Ingeborg, men det holdt jo til mange køntrilåter, sier Kyrre Iversen, sjøl opprinnelig fra nettopp Drag.

EL-GITAR

Jack tok realskolen i Kjøpsvik og gymnaset i Finnfjordbotn, og på et eller annet tidspunkt denne tiden kjøpte han sin første egne gitar, en elektrisk gitar, med lånte penger.

- Jack opptrådte nok på en og annen dansefest denne perioden, med gitarkomp til en trekkspiller og lignende. Men det var først med Iversens Trio at det ble litt sving på det. Vi fikk bra med spillejobber, og etter hvert et godt repertoar, sier Kyrre.


Etter realskole og gymnas jobbet Jack et par år som lærer på industristedet Kjøpsvik, der han forøvrig også ble født. Så bar det til studier i filologi ved Universitetet i Oslo. Han har åpenbart allerede da fått smaken på scenen, og spiller flere ganger for Nordlandsklubben i Lillestrøm, sammen med trekkspilleren Svenn Larsen fra Vesterålen. Og han opptrer for Håløyglaget.

MINNER: Ølbrikker påtrykt VM 1966, suvenir fra Jack sin studietid i Oslo, over en takbjelke på hytta i Tverråsen, der det meste av Jack-samlingen ble lagret. (Foto: Trolltamp.com)

 

 

Da hjelper det godt å ha egen gitar, som Jack kjøpte for 400 kroner, lånt av sin yngre bror Magne, nyss hjemkommet sjøgutt i utenriksfart med cash i baklomma.

- De pengene har jeg ennå ikke fått tilbake, sa Magne til undertegnede da vi møttes i anledning Jacks 60-årsdag. - Men jeg anser disse pengene som min gave til tonekunsten, humret broder Magne.

 

Om du sitter på informasjon, bilder eller annet som kan kaste lys over historien om Jack Berntsen og visebølgen, så oppfordrer vi deg til å ta kontakt.