Krigen mot Grand Prix

OPPROP: Underskriftslister til protest mot Norges deltagelse i Melodi Grand Prix nådde også Lofoten, men aksjonen hadde sitt utspring i Oslo. (Foto/Arkiv: Trolltamp.com)

LOVISA skal bekjempe kommersiell spekulasjon i kulturlivet, heter det i formålsparagrafen til den da landskjente og plateaktuelle visegruppa.

Av Billy Jacobsen

Det var i 1976, og bekjempelse av kommersiell spekulasjon betydde blant annet å ta del i "musikk-politiske aksjoner som f.eks. Anti-Melodi Grand Prix". Ifølge formålsparafen.

JACK OG LOVISA: Sang, musikk, konserter og festivaler. Men Lovisa markerte seg også kulturpolitisk, slik det fremgår av formålsparagrafen av 1976. Dette bildet er fra 1978. (Arkiv: Trolltamp.com)

VISER PÅ BARRIKADENE
Jack Berntsen og visegruppa Lovisa hadde fra før av markert seg med politiske kampsanger som "50 mil for Norge" (50-milsvisa), til støtte for utvidet fiskerigrense. På 76-albumet fulgte de opp med sanger som "Storprofitt på Svarta Bjørn..." og "Støtt Islands kamp!", om den lille øyas kamp mot de store - for fiskerettighetene på havet.


"UT AV MGP!"
Men kampen mot Melodi Grand Prix (MGP) ble først reist i Oslo våren 1976, og flere kjente musikere, komponister og organisasjoner sto bak: Steinar Ofsdal, Lars Klevstrand, Lillebjørn Nilsen, Finn Ludt, plateselskapet Mai, for å nevne noen.
Gruppen krevde i et opprop at Norge trakk seg ut av MGP snarest mulig, og mente at de gedigne pengebeløpene i stedet kunne brukes på "de deler av norsk musikkliv som er diskriminerte gjennom liten eller ingen plass i NRKs programvirksomhet". Et NRK som forøvrig da var enerådende etermediekanal med én fjernsynskanal (sendetid fra ca. 18:00-24:00)  og én radiokanal (taus hele natta).
MGP bidro til å utvikle en stereotyp underholdningsmusikk, mente anti-gruppen, som argumenterte med at den nasjonale prestisjens krav om en plassering i konkurransen har "ført til en avnasjonalisering av musikken".
Underskriftslister ble sendt landet rundt, herunder til Lovisa og Jack Berntsen, på den tiden også leder av Norsk Viseforum. Og 6.april 1976, tre dager etter den internasjonale MGP-finalen, ble det holdt alternativ konsert i Chateau Neuf i Oslo.


MATA HARI: Anne Kathrine Strøm vant en norske finalen i Melodi Grand Prix.

MATA HARI: Anne Kathrine Strøm vant en norske finalen i Melodi Grand Prix.

OG VINNERNE BLE
Forøvrig var det Anne Karine Strøm med sangen "Mata Hari" som deltok for Norge i den internasjonale MGP-finalen 1976. Det skjedde i Haag i Nederland, der den britiske gruppa "Brotherhood of Man" vant med "Save Your Kisses for Me".

Siden skulle MGP bli mye, mye større.

 

Om du sitter på informasjon, bilder eller annet som kan kaste lys over historien om Jack Berntsen og visebølgen, så oppfordrer vi deg til å ta kontakt.