Norges nest mest berømte billett

BILLETT ANNO 1977: Sangen om seilasen til Ragnar Olsen mellom Finnsnes og Svolvær er blitt en klasssiker i norsk visearv (Foto/arkiv Trolltamp.com)

Historien om en viseklassiker født på 2.klasse

Se på denne billetten. Se hvem den er sin, og hvor den er kjøpt! På "ekspedisjon hos han Lund". Og hvilken reise? "Fra Finnsnes tel Svolvær med Erling Jarl."


Av Billy Jacobsen

Nå skjønner jeg hvordan det føles å være arkeolog og gjøre et sensasjonelt funn. Denne billetten fanger kvintessensen av historia om en klassiker i norsk visekunst!

Jeg fant den i botn av ei eske påskrevet LOVISA, full av blader, avisklipp og dokumenter. Det var den siste eska som gjensto, etter at vi hadde saumfart hele den digre samlingen som Jack Berntsen etterlot seg. Nederst i siste eska: En unnselig lysegrønn papirlapp, tynn som et sigarettpapir.  Den aller siste papirbiten av et tonn! Men hvorfor lå den der?


BILAG I REGNSKAPET

AUTENTISK VISE: Ragnar Olsen skrev visa ombord i MS Erling Jarl - og tenkte den som et innlegg i debatten om hurtigrutens fremtid, Bildet er tatt under en senere konsert i Svolvær (Foto: Kjell Ove Storvik)

-Jeg skulle til Troilltampen, og fikk dekt reisa. Så den ble vel et bilag i regnskapet til arrangøren, viseklubben Lovisa, resonnerer opphavsmannen sjøl, Ragnar Olsen, 37 år etter reisen med "MS Erling Jarl", på 2. plass, 27. juni 1977.

-Men det var ikke akkurat på den turen jeg skrev visa, men på samme distansen og samme båt; i februar 1976. Jeg skulle da spille på et Lovisa-arrangement i Svolvær, fortsetter Olsen. Som dermed i samme øyeblikk nedgraderer billetten vår, klenodiet fra Jack-samlingen, til Norges nest mest berømte billett.

For etter at visa var blitt kjent og populær, ble nemlig billetten fra 1976 funnet frem, av bedriften Lund på Finnsnes. Hvem ellers? De lagde da en montasje av billetten og et bilde av skipet "Erling Jarl", og brukte det i en kalender.


ET INNLEGG I DEBATTEN

Ragnar Olsen husker i detalj hvordan visa ble til. Han skrev den så å si som et innlegg i en pågående debatt om hurtigrutens fremtid, da det var reell fare for at hurtigruten kunne bli nedlagt.

ATTER OMBORD: Ragnar Olsen og Boknakaran holder konsert ombord i et hurtigruteskip i august 2010 (Foto: Kjell Ove Storvik)

-Jeg skrev den dokumentarisk; tok for meg konkrete bilder av folkelivet ombord. Tilfeldigvis var "Erling Jarl" da den eldste av hurtigruteskipene, noe som også ble tatt med i teksten.

Ragnar Olsen har siden skrevet mange viser, og tekster for scenen, herunder operaen om Querini på Røst, blant mye, mye annet, og han har mottatt flere gjeve priser, blant annet Prøysenprisen (1988), Blixprisen (1992) og Tromsø kommunes kulturpris (1994).


LÆRE AV EN KLASSIKER

Lærte han noe av "Erling Jarl", som slo så godt an, og som stadig stampa i vei?

-Å ja, svarer han: -At det autentiske betydde noe. Visa ble ekte. Alt var akkurat som jeg så det, og skrev det. Det var gulblomstrat voksduk og rederiet Nordenfjeldske hadde rødstripat fat. Dette ble sanselige bilder.

-Den holder seg utrolig godt. Klart det er artig. Når vi spiller i Boknakaran, er det to viser det bestandig kommer ønsker om. Det er "Hortensia" og det er "Erling Jarl".

-Aldri lei den?

TROFAST TRAVER: MS "Erling Jarl" var eid av Det Nordenfjeldske Dampskipsselskap og gikk i hurtigrutefart fra 1949 til 1980 (Foto: Lyder Kvantoland)

TROFAST TRAVER: MS "Erling Jarl" var eid av Det Nordenfjeldske Dampskipsselskap og gikk i hurtigrutefart fra 1949 til 1980 (Foto: Lyder Kvantoland)

-Nei, enda så uendelig mange ganger jeg har fremført "Erling Jarl" siden 1976. Det blir noe nytt hver gang, med nytt publikum. Og så er det forbausende mange unge folk som kan teksten. Det er jo veldig artig. Det føles bra å ha bidratt med noe som betyr noe i en tradisjon, sier Ragnar Olsen.


PROTESTSANG

"Erling Jarl" har det ypperste av protestsang i seg. Den besverger ingen krav eller mening. Den bare skildrer en opplevelse, en fortelling. Men den går likevel rett inn i en politisk konflikt, i dette tilfellet kampen om hurtigrutens eksistens. Slik dikteren sjøl ville. Virkningen av et slikt kunstnerisk og folkelig uttrykk kan ikke undervurderes. Er det noen som husker andre debattinnlegg fra den store hurtigrutestriden på 1970-tallet?

"Erling Jarl" kom første gang på plate i 1978, på albumet til gruppa "Ungdomslaget Ny Von", som besto av Ragnar Olsen, Marit Mathiesen, Svein Nymo, Jan-Henrik Henriksen og Arvid Esperø.

I tillegg fins en konsertutgave med Boknakaren.


LES OGSÅ: Jack Berntsen-samlingen - ei skattekiste

LES OGSÅ: Her innspilles tidenes første plate på nordnorsk

LES OGSÅ: Protestsangerens forbilder.

SE OGSÅ: Erling Jarl Fartsvidunderet. Fra Jomfruturen

 

Her er hele teksten til "Erling Jarl"
Tekst og melodi: Ragnar Olsen

Æ kjøpe billett nedpå ekspedisjon' hos han Lund
Klokka fire om morran, æ sett der og gjespe ei stund
Snart legg båten tel kaia på tur ifra nord  
Æ tar med mæ pikkpakket og går ombord
Stille i kø, og får utdelt lugar
Fra Finnsnes tel Svolvær med Erling Jarl


I lugarn ligg to støkka og snorke når æ kommer inn
Æ tar mæ en snartur på dekket i snykov og vind
snart legg båten fra kaia med kurs imot sør,
som han har gjort en million ganga før
gamle Erling, langs kysten har du hedersnamn,
æ køye, og våkne i Risøyhamn


Refreng:
Det skrangle og dure og gjønge,
Gamle skroget e værbett og slett
Erling Jarl, tel din pris vil æ sønge,
du e stødig og trygg uansett.


Det e vekkelsesmøte i damesalongen i dag
Med andektig kaffe og strekketøy etter behag
Æ går heller i spisesaln og får mæ mat
På gulblomstrat voksduk og rødstripat fat
Rundt bordet spreng onga med latter og rop
Her e mange slags menneska resta i hop


Refreng:
Der sett det ei kjerring som ska ned tel dattra på Røst
Og der et par kara som e helt uhorvelig tøst
Det e farandes folk med humør og god tid,
Mens Sortland og Stokmarknes seile forbi
Mørket sig på, æ har øl i mett glass,
og trives med livet på andre plass.


Refreng:
Vi kjem inn tel Svolvær om kvelden, mi reisa e slutt
Han Erling fær videre ned kysten så trufast og trutt
Han e eldst ut av båtan som stampe i vei
Med gods og med folk langs ei lunefull lei
Kystfolket vil ha hurtigruta i fred,
Ingen stortingsmann våge å legge ho ned


Siste refreng:
Det skrangle og dure og gjønge,
Gamle skroget e værbett og slett
Erling Jarl, tel din pris vil æ sønge,
Andre kjem tel når du har gjort dett!

 

Om du sitter på informasjon, bilder eller annet som kan kaste lys over historien om Jack Berntsen og visebølgen, så oppfordrer vi deg til å ta kontakt.