Rocker i bresjen for visekveld

SKAL VISE HVA ZOO SKJER: Trond Nyrud, saksofonist og fløytist i gruppa ZOO i snart 40 år, i bresjen for at den nordisk visedagen skal markeres også i Lofoten (Foto: Billy Jacobsen/Trolltamp.com)

Fast på fløyte og sax i Zoo. Og i Noregs Bluesband. Men nå slår Trond Nyrud et slag for visekunsten. Og setter "Visens Dag i Norden" på plakaten i Lofoten.

Av Billy Jacobsen

12. mars har vært feiret som "Visans Dag" i våre naboland helt siden 1970, den dagen Evert Taube fylte 80 år. 

Og endelig, i 2015, på 125-årsdagen for den store svenske visedikterens fødsel, skal Dagen markeres også her på berget, blant annet på Præstengbrygga i Kabelvåg, takket være initiativet til Trond.

Les også: FESTDAG FOR VISEKUNSTEN

-Jeg har mye å takke visemiljøet for, sier Trond Nyrud, -fremfor alt Jack Berntsen.

-Uten Jack hadde jeg aldri begynt med musikk, det er jeg helt sikker på. Han startet viseklubben Lovisa i Svolvær i 1968, og jeg kom tidlig med. Jeg spilte blokkfløyte, og plutselig en dag beordret han meg til å kjøpe meg langfløyte.

-Det er helt sant. "Du skal kjøpe deg langfløyte," sa han bestemt

Trond Nyrud ler en hes blueslatter og fisker opp en pakke rødmix fra lomma på dresstrøya.

Godvenn med fløyta fra første blås

-Jeg jobbet på fiskebruk. Og sparte hver ei krone jeg kunne. Fløyta kostet 1500 kroner, det var jævlig dyrt den gangen. Men fløyta var mitt instrument, det skjønte jeg med en gang! Jeg er Jack Berntsen evig takknemlig for at han fikk meg i gang. Det var sånn jeg kom inn i musikken.

-Jack ville blitt 75 år i år. Det passer fint med innførsel av visefestdagen akkurat da, mener Trond.

Det er bare få uker siden han fikk vite at det fantes en nordisk visedag. Og da han hørte om oppfordringen til viseinteresserte om å finne på et eller annet på denne dagen, tok han noen telefoner. Og ganske snart fikk han med seg velvillig utested, og et knippe proffe travere såvel som yngre krefter til å synge og spille. 

Inkludert Trond sjøl, selvsagt. Men i visesjangeren...?

-Ja, jeg har faktisk laget noen viser de siste årene, og jeg har tenkt å synge et par av dem. Den ene heter "Fred på jord", den andre "Lille engel". 

En form for jam

-Det er neppe helt klart før vi er i gang hvem som skal spille sammen med hvem, såpass kort tid som det er til forberedelser. Det blir en slags jam. Hovedmålet er å skape en trivelig kveld med visesang. Og det blir det, lover Trond.

Og til en rimelig pris. En 50-lapp i inngang til å dekke noen kostnader - for eksempel til plakat. Og det skjer altså torsdag 12. mars 2015 klokken 21:00. "Visens Dag i Norden"