Visebølgen

Utstillingen vandrer

Utstillingen om Jack Berntsen og Visebølgen er klar for Narvik i mai 2016. Deretter går turen til  Bø i Vesterålen, Sortland, Nesna og Melbu. I 2017 er den booket til Leknes i januar før den vandrer videre til Fauske og Saltdal. Les om hele turneplanen her

Det er Arkiv i Nordland som tar i mot bestillinger og sørger for distribusjonen. De har også produsert utstillingen i samarbeid med Relation04 Media

Les mer om utstillingen her

  

 

Visa som skapte en hippiekoloni

POLITISK: Det var et utvetydig politisk preg over albumets repertoar. (Foto/Arkiv: Trolltamp.com)

Det var den aller første visa i den store nordnorske visebølgen. En langsom, mollstemt protestsang. Skrevet i Oslo. Av en billedkunstner.

Av Billy Jacobsen

Visa "Karlsøy i Troms" skildret med få ord et øysamfunn under fraflytting. Ei utvikling som i visa ble forklart med at "profitten til kapitalistene var større lenger sør, enn på Karlsøy i Troms".

Folketallet i Karlsøy kommune hadde vært i tilbakegang siden 1950-tallet, men mot slutten av 1960-tallet tok alvoret ei ny dramatisk vending: Folk fikk statstilskudd for å avvikle gårdene og sule opp.  


INSPIRERT AV TV-PROGRAM

BILLEDKUNSTNEREN Lars Erik Karlsen som i 1969 skrev visa om fraflyttingstruede Karlsøy i Troms. (Foto: Ellen Marie Hansteensen)

BILLEDKUNSTNEREN Lars Erik Karlsen som i 1969 skrev visa om fraflyttingstruede Karlsøy i Troms. (Foto: Ellen Marie Hansteensen)

-Jeg bodde i Oslo da, og så et tv-program av Ivar Enoksen om hva som var i ferd med å skje på Karlsøy. Programmet gjorde et sterkt inntrykk, og jeg skrev sangen rett etterpå, forteller komponisten og tekstforfatteren Lars Erik Karlsen fra Svolvær.

Dette var i 1969. Programmet åpnet med bilder av en begravelse; dernest av naturen og av bygda, mens reporter Ivar Enoksen startet kommentaren slik:

Stillheten er bygdas første sykdomstrekk.
Stillheten som eter seg dypere og dypere inn i døgnet.
En usunn ro.
En avventende taushet.
Bygdedøden.


SKREV DEN PÅ EN HALVTIME

RØDT: Tittelen på albumet var "Slutt opp, kamerat!" og sangene ble fremfort av Front-Teateret og Visegruppa PS. (Foto/Arkiv: Trolltamp.com)

RØDT: Tittelen på albumet var "Slutt opp, kamerat!" og sangene ble fremfort av Front-Teateret og Visegruppa PS. (Foto/Arkiv: Trolltamp.com)

- Det tok ikke mer enn en halvtime etter tv-programmet, så var sangen helt ferdig, forteller Lars Erik, som da gikk på Statens Håndverks- og Kunstindustriskole. Men han hadde også begynt å interessere seg for visesang, og kom senere i livet til å lage flere viser, og spilte ei stund i gruppa Skårungan. Men den gangen i Oslo var det uaktuelt med noen egen fremførelse. "Karlsøy i Troms" slo derimot godt an i vennekretsen, og Lars Eriks kamerat hjemmefra Lofoten, Arvid Esperø, fikk den frem i berømmelsen via Lp-plata "Slutt opp Kamarat!", som kom ut på Oktober Forlag i 1971. Dette albumet besto av sanger fremført av Visegruppa PS og av Front-Teatret.
Og det var PS-gruppa som fremførte "Karlsøy i Troms", med Arvid Esperø på hovedvokal og bass. Mens gruppa ellers besto av Erik Haugland (vokal, gitar), Jon Arne Corell (vokal, gitar), Steinar Ofsdal (cello, fløyte) og Øyvind Jensen.

Og dette er teksten, i sin helhet:

KARLSØY I TROMS
Tekst og melodi: Lars Erik Karlsen

Ute i havets brenninger,
ligger vår øy.
Her har vi levet i alle år,
her har vi dødd.
På Karlsøy i Troms, på Karlsøy i Troms,
på Karlsøy i Troms, men nå skal vi flyttes bort.

Havna er dårlig og skøytene
reker på land,
vi fikk verken molo eller heisekran
til vår havn.

På Karlsøy i Troms, på Karlsøy i Troms,
på Karlsøy i Troms, og nå skal vi flyttes bort.

Fisk er det nok av i havet,
her er ingen bolignød.
Men profitten til kapitalistene,
blir større lenger sør

Enn på Karlsøy i Troms, på Karlsøy i Troms,
på Karlsøy i Troms, så nå skal vi flyttes bort.

Sangen ble fremført på bokmål, og det skulle ennå gå noen år før noen sang på nordnorsk dialekt i et platestudio (Kor e hammaren, Edvart - 1974).


HIPPIE-BEVEGELSE

"Karlsøy i Troms" fenget. Den ble spilt på nrk radio, og plutselig var ukjente Karlsøy langt nord i Troms blitt en berømt plass.

Og så skjedde det noe fullstendig forbløffende: Folk flyttet til Karlsøy. Dette var en gruppe mennesker som ønsket seg et alternativt liv til det norske storsamfunnet. Som ville skape seg en ny tilværelse; et form for hippieliv. På Karlsøy i Troms. Noen ble der ei lita stund. Noen ble værende. Noen ble geitbønder, som det hadde vært lange tradisjoner for i disse bygdene.

LES OGSÅ: Historien om en viseklassiker født på 2.klasse
LES OGSÅ: Her innspilles tidenes første plate på nordnorsk
HER finner du mer om Lars Erik Karlsen:
http://www.nrk.no/nordland/fylkesleksikon/index.php/Lars_Erik_Karlsen

Hør visa og se filmopptak fra Karlsøy HER